Címkék

2016. augusztus 27., szombat

Herta Müller- A róka volt a vadász

                                          Már  bő két hónapja, hogy  befejeztem olvasását,
 s rögtön tudtam, hogy  írni akarok majd  róla,
mint ahogy azt is, hogy  idő is kell hozzá,
 hogy meg tudjam fogalmazni röviden ,
 érthetően csapongások nélkül
 mindazt amit fontosnak  tartok róla.
 
Erre  a könyvre  nagyon igaz az  amit a  főiskolán, az első  könyvtár-szakkolégiumi órán mondott tanárnőnk. :Minden könyvnek annyi változata van ahány ember olvasta. Ebben az esetben még azt is hozzátenném, hogy  a könyv " élete" bizonyára két, egymástól  jól elkülönülő és teljesen más úton halad.
 
Az egyik úton azok " járnak" , akik átélték egészében, vagy részben a szocialista  időszakot, s vannak emlékeik annak levegőjéről. Számukra bizonyára sok olyan kép, hangulat idéződik fel ami mélyen. de   pontos   lenyomatként ott van a lélek valamelyik bugyrában, kitörölhetetlenül. Bár  esetleg csak képek, érzések formájában bukkannak fel,  de az írónő kinagyítja, fókuszálja ezeket. Semmi nem történik pontosabban semmi erőszakos, vagy  brutális, félelem keltő a könyv  lapjain, mégis  ott van, átsejlik mindenen az a kiszolgáltatottság, az a "pórázon levés" a létek kicsinysége, ami annak a kornak a sajátos  légkörét adta. Mindezek  a szöveg által jönnek ugyan létre, de  azonnal el is veszítik a könyvi  struktúrát  és  visszarepítik az olvasót a saját múltjába is.
 
A másik úton azok  járnak, akik  nem élvén még ebben az  időben, könyvek,  elbeszélések alapján kapnak képet, egy külső , megfigyelő  képet,  a szocializmusnak nevezett  időszakból. Elképzelni se tudom, hogy számukra mit tartogat ez a könyv, de  egy próbát  talán nekik is megér, hogy szippantsanak annak légköréből.
 
Ezt a kettősséget  jól mutatja a könyv maga is.
 
A védőborító megadja annak az időnek a  , homokszerűségét,  ami csak úgy  kipereg az ember   kezéből
 
Ezzel szemben  a  védőborító nélküli fedél üde égkék színe, egy teljesen más  hangulatot áraszt, s egy  távolságtartást is egyben. , A történelem távolságának biztonságát, Ami csak a papírlapokon  van  meg, az csak a múlt  egy szelete, mint a középkor, vagy ókor   világa.

 
                                                                  Vagy  az előbbiért,
vagy az utóbbiért,
de érdemes  elolvasni
 az irodalmi Nobel díj
 birtokosának
könyvét.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése